Lentekriebels…bloemetjes en bijtjes?

Gepubliceerd op 29 februari 2024 om 10:49

De lente komt. Heerlijk! Het zonnetje. De opkomende bloemetjes. De zoemende bijtjes.

In de natuur gaan de vogeltjes op zoek naar een plek om een nestje te maken. De eerste lammetjes huppelen vrolijk in de wei. Ook de scholen gaan zich bezighouden met het thema lente. Zo ook de ‘lentekriebels’. Wat weten we eigenlijk over deze ‘lentekriebels’?

Lentekriebels is een van de programma’s die scholen in kunnen zetten voor seksuele vorming.

Toen ik zelf in groep 8 van de basisschool zat, was ik hier nog niet zo mee bezig. Ik kan me dan ook echt niet meer herinneren of ik seksuele voorlichting heb gehad in de klas. Maar dit zal vast zo zijn. Het is mij als kind niet bijgebleven. Ik speelde nog met barbies en lego.

Toen ik als leerkracht voor de klas stond, gaf ik wel seksuele voorlichting in groep 8. Dit ging vooral over de verandering van je lichaam en voortplanting. Toch kan ik me nog 1 situatie voor heel helder voor de geest halen. Dat is toch al zo’n 11 jaar geleden.

Ik mocht die dag groep 7 overnemen van mijn collega en zette het tv-weekjournaal aan. Ineens popte daar dokter Corrie op. In 5 minuten werd uitgelegd wat een zaadlozing was en hoe jongens die kregen. Ik zat, heel eerlijk, met gepaste schaamte te kijken. Net als vele kinderen in de klas. Nog niet alle van deze lieve, kleine 10-jarigen waren hier mee bezig of aan toe. De volgende ochtend kreeg ik telefoon van een bezorgde moeder. Waar ik wel niet mee bezig was. Haar jonge dochter van 10 was hier nog niet mee bezig. En ze was niet blij dat zij nu wist wat masturberen was en wie er een zaadlozing had gehad.

Nu zijn de tijden natuurlijk veranderd ook door de komst van het internet en de mobiele telefoon. Kinderen zien veel meer voorbij komen op bijvoorbeeld TikTok en Instagram. Thema’s als gender en grensoverschrijdend gedrag zijn hot items. 

Wat is hierbij jouw grens? En durf jij die aan te geven als dat nodig is? 

Terug naar de ‘Lentekriebels’. Ik kijk op de website www.seksuelevorming.nl. De eerste vraag die rijst is: vorming of voorlichting? En wat is het verschil.

Op dezelfde website lees ik:

Bij seksuele voorlichting gaat het alleen om kennisoverdracht. Relationele en seksuele vorming gaat om het aanleren van vaardigheden en attitudes over relaties en seksualiteit. Door goede seksuele en relationele vorming op school krijgen jongeren meer kennis over hun eigen lichaam, relaties en seksualiteit, ontwikkelen zij adequate waarden en normen en leren respectvol met elkaar om te gaan.

Welk gevoel roept dit bij jou op?

Ik kijk nog even verder op de site en stuit op de boeken die de basisschool kan gebruiken tijdens deze week van de lentekriebels. Ik zie een aantal boeken die me passend lijken voor deze leeftijd in de bovenbouw, maar zie ook boeken die mij wat bevreemden. Als ik dat toen in de besproken groep 7 van hierboven had voorgelezen, had ik waarschijnlijk deze beste moeder wederom op mijn dak gehad.

Er zijn natuurlijk altijd voor- en tegenstanders over alle onderwerpen. In deze tegenwoordige wereld lijkt deze polarisatie groter dan ooit.

Maar ouders…

Valt of staat niet alles met de vraag wat passend is voor jouw kind?

Weet jij wat je kind aangeboden krijgt op school of heeft school jouw vrijbrief?

Stel jij kritische vragen aan jezelf? Aan de school?

Geef jij jouw grens en die van je kind aan?

Maar professionals …

Kijk jij naar de belevingswereld van alle kinderen waar je mee mag werken?

Denk jij kritisch na over aanbod?
Stel jij kritische vragen aan jezelf? Aan je directeur? Aan de makers van methoden?

Sta jij achter je eigen handelen?             

Geef jij jouw grens aan?

 

Wees jezelf en beweeg

Buskruidt kan meedenken over jouw vragen. Er is geen goed of fout, wel jouw waarheid, overtuigingen en grenzen. Wat jij daarmee doet is aan jou. Zoek en vind jouw antwoorden, overtuigingen en grenzen.

Wil je meer weten? Laat het ons dan weten.

Lieve groet, Anne-Britt